Twardość wody to jej właściwość chemiczna, spowodowana rozpuszczonymi w wodzie powszechnie występującymi składnikami naturalnymi, głównie solami wapnia i magnezu, a w znacznie mniejszym stopniu innymi jonami. Wzrost stężenia tych składników oznacza wzrost twardości wody.
Woda, którą dostarczamy dla naszych Klientów ma optymalny skład ze względu na właściwości zdrowotne i użytkowe. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wartość zalecana ze względów zdrowotnych, to: 60-500 mg CaCO3/L. Woda w naszej sieci wodociągowej jest miękka, ma ok. 90 mg CaCO3/L - z ujęcia w Goczałkowicach i średnio twarda, ma ok. 240 mg CaCO3/L - z ujęcia w Sosnowcu Maczkach. Woda bardziej miękka nie byłaby zalecana do picia z uwagi na swoje właściwości wypłukujące makro i mikroelementy z organizmu. Z kolei twardsza woda miałaby niekorzystny wpływ na urządzenia AGD z uwagi na odkładanie kamienia. Wody z obu ujęć mieszają się w różnych proporcjach w sieci wodociągowej.
Twardość naszej wody w różnych jednostkach przedstawia się następująco: 90-240 mg CaCO3/L, 1,8- 4,8 mval/L, 0,9 – 2,4 mmol/L, 5,04 – 13,44 °dH, 6,3 – 16,8 °e, 9 – 24 °f.